Kategorije
Zdravlje

Što je ketogena dijeta?

Ketogena dijeta postala je jedan od najvećih modnih trendova posljednjih godina. I iako stručnjaci kažu da bilo koja dijeta ne može biti zamjena za zdravu prehranu, korištenje jelovnika s niskim udjelom ugljikohidrata kao načina mršavljenja ima niz značajki. Zanima nas može li ketogena dijeta pomoći osobama s prekomjernom tjelesnom težinom, kako djeluje i kakve zdravstvene rizike može donijeti?

Mediji i ketogena dijeta

S obzirom na veliku važnost pitanja povezanih s mršavljenjem, industrija danas radi na tome. Proizvođači dodataka prehrani i sagorjevača masti ulažu milijune dolara u medije kako bi povećali potražnju za svojim proizvodima. Ketogena dijeta nije iznimka. Otvorite li Google i pokušate pronaći informacije o ovoj dijeti, onda će vam se sigurno prikazati ogromna lista raznih kapsula, tableta, praškova ili kapi koje bi vam trebale pomoći pri mršavljenju. Neki prodavači tvrde da će samo ako koristite određenu vrstu dodatka prehrani postići očekivani rezultat. Zapravo, očito je da je ovdje glavna stvar vaša prehrana, a kapsule i tablete mogu samo malo pojačati blagotvorni učinak.

Mediji napuhuju informacijski balon oko ketogene dijete, privlačeći slavne osobe i influencere tome. Zapravo, ketogena dijeta se ne razlikuje od većine drugih. Djeluje, ali samo dok slijedite stroga ograničenja. Nakon što prestanete koristiti plan prehrane s malo ugljikohidrata, postoji velika vjerojatnost da će se problem vratiti.

Suština same dijete

Kao što već znate, ketogena dijeta je dijeta koja smanjuje količinu ugljikohidrata na oko 50 grama dnevno. Da biste vizualno shvatili koliko, zamislite 3 mala komada kruha. Ali možete jesti hranu s visokim udjelom masti i proteina. Prva 2-3 dana čini se prilično lako, jer umjesto ugljikohidrata smijete jesti namirnice poput maslaca, sira, pa čak i slanine. Ali do otprilike 4-5 dana, zalihe glikogena u jetri se potroše i tijelo je prisiljeno tražiti nove izvore energije. U nekom trenutku vaše tijelo ulazi u ketozu otpuštanjem dovoljno ketona. Ketoni razgrađuju tjelesnu mast i pretvaraju je u energiju.

Pomaže li pri mršavljenju?

Možete puno pričati o nedostacima ketogene dijete, ali ovo je stvarno dobar način da izgubite 5 do 15 kg mjesečno. Smanjenje ugljikohidrata ima pozitivan učinak na tijelo i pomaže u stabilizaciji rada unutarnjih organa i procesa. Osim toga, moći ćete stabilizirati razinu šećera u krvi, smanjiti loš kolesterol i poboljšati svoje zdravlje. Ali imajte na umu nekoliko važnih pravila. Prvo, ugljikohidrati se ne mogu potpuno isključiti iz prehrane. Oni bi trebali biti prisutni najmanje 5-7% od ukupne količine konzumirane hrane. Drugo, ako se osjećate slabo ili pospano, to je normalno jer je tijelo pod stresom.

Trebam li potrošiti novac na keto tablete?

Cilj svakog dodatka prehrani je poboljšati vaše napore u mršavljenju (npr. ViaKeto Capsules). Ako ćete se strogo pridržavati preporuka ketogene dijete, tada će upotreba specijaliziranih kapsula ili vitamina imati pojačan pozitivan učinak. Ali ako se nadate da ćete postići rezultate sjedeći na kauču i uzimajući keto tablete za mršavljenje, nemojte ni bacati novac uzalud.

Što kažu stručnjaci?

Ketogena dijeta danas je prilično popularna. Vidim u tome mnogo prednosti, ali ovo je toliko specifična dijeta da nije pogodna za dugotrajnu upotrebu. Keto dijetu možete koristiti ako želite brzo doći u dobru fizičku formu. Ali da biste zadržali rezultate, morat ćete promijeniti pristup svom načinu života i prehrani.

Što se može, a što ne smije raditi na ketogenoj dijeti?

Popis dopuštenih namirnica uključuje jaja, sir, sve vrste ribe i plodova mora, kao i maslac ili maslinovo ulje. Na primjer, možete uzimati dodatke prehrani ViaKeto Capsules. Izvrsno rješenje je avokado, zeleno povrće. Među egzotičnim namirnicama dopuštenim na keto dijeti su slanina, svinjske kobasice i mnoge druge delicije.

Zaključci:

Ketogena dijeta ima i prednosti i nedostatke. Kao i svaka vrsta restriktivne dijete, nije namijenjena dugotrajnoj uporabi. Odabir keto dijete kao načina da se riješite nekoliko kilograma viška sasvim je razumno objašnjenje. Ali ako želite smršaviti i zadržati postignutu težinu, morate prilagoditi svoju prehranu na način da sačuvate korisne vitamine i minerale. Pokušajte slijediti jednostavne preporuke za zdravu prehranu, održavati ravnotežu vode i povećati razinu tjelesne aktivnosti tijekom dana.

Ovdje pročitajte više o ViaKeto Capsules – https://us.viaketo-caps.com/.